Czy coś wspólnego mają podatek cukrowy i piwo bezalkoholowe? Otóż niestety mają i nie są to dobre wiadomości dla miłośników piwa z zerową lub minimalną ilością alkoholu. Krajowa Informacja Skarbowa wydała mianowicie interpretację indywidualną, w której odniosła się do opodatkowania tą daniną piwa bezalkoholowego. Zapraszam do lektury wpisu, w którym zgłębiam ten temat.
Podatek cukrowy i piwo bezalkoholowe w jednym stali domu
Jak się okazuje, według interpretacji indywidualnej z 23 czerwca 2021 r. (sygn. 0111-KDSB1-1.4019.64.2021.2.KP) wprowadzenie na rynek krajowy piwa bezalkoholowego będzie podlegać opłacie od środków spożywczych (czyli tzw. podatkowi cukrowemu). Co istotne Dyrektor KIS stwierdził, że opłatę należy obliczyć od całej zawartości cukrów występujących w tym napoju.
I nie jest to dobra wiadomość, ponieważ na wysokość opłaty wpływa ilość cukrów lub substancji słodzących w napoju. W szczególności na podatek cukrowy składają się następujące części:
- 0,50 zł za zawartość cukrów w ilości równej lub mniejszej niż 5 g w 100 ml napoju, lub za zawartość w jakiejkolwiek ilości co najmniej jednej substancji słodzącej, o których mowa w rozporządzeniu nr 1333/2008
- 0,05 zł za każdy gram cukrów powyżej 5 g w 100 ml napoju;
-w przeliczeniu na litr napoju.
Skąd cukier w piwie?
Warto wyjaśnić, że piwo bezalkoholowe może zawierać (tak jak i piwo zwykłe) dwa rodzaje cukrów: cukry naturalne (resztkowe) i z dodatków. Naturalne, czyli te pochodzące ze słodu (jak jak maltoza, glukoza, fruktoza czy sacharoza) powstają w procesie warzenia. Dzieje się tak gdy skrobia zawarta w słodzie rozpada się na cukry proste. Są one następnie w trakcie fermentacji w części konsumowane przez drożdże i przerabiane na alkohol (usuwany z piwa bezalkoholowego w kolejnym procesie). Niemniej w piwie (w tym piwie bezalkoholowym) zawsze zostają cukry resztkowe (nieprzeferementowane, nieprzekształcone przez drożdże w alkohol).
Niekiedy w procesie produkcji, już na ostatnim etapie dodaje się inne dodatki (np. w postaci miodu, soków, lemoniad, coli, substancji słodzących itp.). Tak dzieje np. w przypadku radlerów czy smakowych piw bezalkoholowych.
Uwagi do interpretacji dot. opłaty od środków spożywczych i piwa
Dyrektor KIS stwierdził że do wyliczenia opłaty uwzględnia się oba rodzaje cukrów, co znakomicie wpływa na jej finalną wysokość i cenę piwa bezalkoholowego.
Jak oceniam szanse na utrzymanie się interpretacji? Raczej nisko (o ile została zaskarżona). Jest ona niezgodna z wykładnią językową i celowościową przepisów dot. opłaty od środków spożywczych. Przede wszystkim zgodnie z art. 12a ust. 1 pkt 1 ustawy o zdrowiu publicznym opłacie podlega wprowadzenie na rynek krajowy napojów z dodatkiem cukrów. Użycie słowa „dodatek” jest tu kluczowe. Cukry resztkowe w piwie nie są żadnym dodatkiem, tylko naturalnym skutkiem jednego z etapów produkcji piwa (fermentacji).
Poza tym zasadniczym celem wprowadzenia opłaty jest promowanie prozdrowotnych wyborów żywieniowych konsumentów oraz poprawa jakości diety przez ograniczenie spożycia słodkich napojów. Piwo bezalkoholowe (bez dodatków) jako zdrowa alternatywa dla napojów alkoholowych i napojów słodzonych taką opłatą po porostu nie powinna być obłożona.
{ 0 komentarze… dodaj teraz swój }